Dr. Szalmay - fül-orr-gégész szakorvos - logo
Bemutatkozó Horkolásgátlás Magamról Árak Rendelők Hasznos
 • Radiofrekvenciás horkolásgátlás 40 % kedvezménnyel, 150.000 Ft. helyett 100.000 Ft-ért!
  - fájdalmatlan
  - vérzésmentes
  - nincs maradandó heg
  - ambulánsan akár 20 perc
  - még aznap munkába állhat
  Részletek a "Horkolás" menüpont alatt.
 • Radiofrekvenciás mandulaműtét 40 % kedvezménnyel, 150.000 Ft. helyett 100.000 Ft-ért!
  - fájdalmatlan
  - vérzésmentes
  - nincs maradandó heg
  - ambulánsan akár 20 perc
  - még aznap munkába állhat
  Részletek a "Műtétek a garatban" menüpont alatt.
 • Radiofrekvenciás horkolásgátlás 40 % kedvezménnyel, 150.000 Ft. helyett 100.000 Ft-ért!
  - fájdalmatlan
  - vérzésmentes
  - nincs maradandó heg
  - ambulánsan akár 20 perc
  - még aznap munkába állhat
  Részletek a "Horkolás" menüpont alatt.
 • Radiofrekvenciás mandulaműtét 40 % kedvezménnyel, 150.000 Ft. helyett 100.000 Ft-ért!
  - fájdalmatlan
  - vérzésmentes
  - nincs maradandó heg
  - ambulánsan akár 20 perc
  - még aznap munkába állhat
  Részletek a "Műtétek a garatban" menüpont alatt.
Dr. Szalmay - fül-orr-gégész szakorvos - bal panel Névjegy Dr. Szalmay - fül-orr-gégész szakorvos - jobb panel
Dr. Szalmay Gábor Ph.D.
Fül-orr-gégész szakorvos
Igazságügyi orvosszakértő
e-mail: szalmay@szalmay.hu
telefon: +36 (20) 381 - 8533
"Okostelefonjával", a kódot QR-olvasóval fényképezve a névjegykártya automatikusan mentődik. Dr. Szalmay - fül-orr-gégész szakorvos - QR kód
Dr. Szalmay - fül-orr-gégész szakorvos - vonal
További elérhetőségek
Dr. Szalmay - fül-orr-gégész szakorvos - Cofidis partner

Nyaki műtétek

 | 

Pajzsmirigy műtét

« vissza

Pajzsmirigy műtét

A pajzsmirigy megnagyobbodását strumának nevezzük.

A struma műtét a pajzsmirigy részleges, vagy teljes eltávolítását jelenti, függően az elváltozás kiterjedésétől és a műtétet megelőző szövettani vizsgálat (aspirációs citológia) eredményétől.
A pajzsmirigy két lebenye a nyakon, a gége ún. pajzsporcai alatt, a légcső legfelső részét közrefogva helyezkedik el, a két lebenyt elől-alul egy kis híd köti össze. Kóros körülmények között a pajzsmirigy megnagyobbodhat, akár diffúzan, akár göbös formában. Az alaki
Dr. Szalmay - fül-orr-gégész szakorvos - A pajzsmirigy megnagyobbodását strumának nevezzük.
Dr. Szalmay - fül-orr-gégész szakorvos - A pajzsmirigy megnagyobbodását strumának nevezzük.
megnagyobbodás nem mindig jelent egyúttal működési változást is. Járhat akár normális, akár fokozott, akár csökkent hormontermeléssel. Ez a megnagyobbodás a betegvizsgálat során tapinthatóvá is válhat, és - a mirigy elhelyezkedése folytán - a légcsövet nyomhatja, függőleges lefutásából kitérítheti, illetve szűkítheti is. A pajzsmirigy nagyságának, anatómiai elváltozásainak a pontos
kiderítésére az ultrahang-, illetve az izotópvizsgálat ad lehetőséget.
A golyva (struma) a pajzsmirigy megnagyobbodását jelenti. Ez gyakran a nyak kidomborodásával jár. Ennek leggyakoribb oka lehet pl.: jódhiányos golyva, autoimmun betegség (Basedow-struma), heveny és idült gyulladás (thyreoiditis) jóindulatú daganat (cysta, adenoma), vagy rosszindulatú elváltozások. A pajzsmirigy olyan hormonokat termel, melyek az alapanyagcserét szabályozzák. Képződhet kevés pajzsmirigy hormon (hypothyreosis), mely elsősorban fáradtságban, ingerlékenységben és étvágytalanságban nyilvánul meg. Műtét csak ritkán szükséges ezen esetekben. A kezelés ilyenkor gyógyszeres, amelyet az endokrin szakrendelések szakorvosai állapítanak meg.
Hormontúltermelés (hyperthyreosis) esetén idegesség, kézremegés, hasmenés, fogyás, szívdobogásérzés, a szemek kidülledése, izgatottság jelentkezhet. A pajzsmirigyhormonok vérszintjét vérvétellel lehet megállapítani. Túlműködés esetén a kezelés történhet gyógyszeresen, műtéttel vagy jód radioizotóppal. A pajzsmirigyben lehet egy vagy több göb, illetve megnagyobbodhat egészében. Ha izotóp vizsgálattal a pajzsmirigygöb nem, vagy kevésbé ábrázolódik, hideg göbről beszélünk. Fokozott izotóphalmozás látszik forró göb esetén. A forró göb okozta túlműködést műtéttel vagy radioizotóp kezeléssel lehet megszüntetni. A hideg göbök rosszindulatú növekedésre gyanúsak. Ennek tisztázása vékonytűvel vett sejtvizsgálattal lehetséges, egyes esetekben azonban csak a műtét során eltávolított pajzsmirigyrész műtét alatti vagy ritkán, csak a végleges szövettani vizsgálatra küldött minta feldolgozása után lehetséges. A rosszindulatú elváltozások ráterjedhetnek más szervekre, illetve áttéteket (metasztázisokat) adhatnak.
A betegség következményei, és a kezelés lehetőségei:
Kezelés nélkül a nagy növekvő struma nyomhatja, és eltolhatja a szomszédos szerveket, jelentős panaszokat okozva ezzel. Ha a struma a légcső szűkületét okozza, vagy annak falát károsítja, vagy a hangszálakat beidegző ideg (nervus recurrens) bénulását is okozta, légzési nehezítettséghez, sőt fulladáshoz is vezethet. A nyelőcső félrenyomásával, vagy szűkítésével nyelési nehezítettség alakulhat ki. Strumagöb a mellkasban, a szegycsont mögött is fejlődhet. Mivel a mellkas nem tud tágulni, ezért a göb a szív közeli erekre fejt ki nyomást, gátolva ezzel a nyakról és a fejről a szívbe történő véráramlást. A fent említett következmények és veszélyek rosszindulatú daganatok esetén fokozódnak. A kezelés nélkül hagyott túlműködő hormontermelő golyvák esetében az előbb említetteken kívül a hormon kiáramlásból származó élettani hatásokkal is számolni kell (igen magas pulzusszám, fogyás, a szív ingerképzési, vezetési zavarai, a szív túlterhelése, kórosan felgyorsult anyagcsere, melyek végül akár szív-megállást is okozhatnak. Rosszindulatú daganatok kezelés nélkül hagyása esetén a daganatszövet akadálymentes növekedésével, áttétképződésekkel, a környező és távoli szervek, szervrendszerek visszafordíthatatlan károsodásával kell számolni, amely végső soron halálhoz vezethet. Bizonyos struma esetén lehetőség van gyógyszeres kezelésre (pajzsmirigyhormon, gátlószeres) vagy belső (radiojód), illetve külső sugárkezelésre.
A műtét általános érzéstelenítésben, altatásban történik. Típusos esetben a pajzsmirigy műtéte során a metszés a nyak alsó harmadában az elülső felszínen ejtett ív alakú harántmetszés. A nagy nyaki erek mentén elhelyezkedő nyirokcsomólánc eltávolításához használt metszés iránya hosszirányú és párhuzamos a nagy fejbiccentő izom szélével. Mellkasi, elülső gátorüregbe terjedő vagy eleve ott képződő pajzsmirigyszövet eltávolításához a szegycsont átvágásával lehet csak hozzáférni, így ez a műtéti metszés a nyakról a szegycsont közepén húzódik és egészen a szegycsont kardnyúlványáig terjed.
Műtéti típusok
Részleges eltávolítás:
Jóindulatú megnagyobbodásnál lehetséges az egészséges szövet visszahagyása mindkét oldalon, ami a továbbiakban hormon termelést biztosit. Néha elégséges magát a göböt eltávolítani. Többgöbű golyva esetén a pajzsmirigy nagy része eltávolításra kerül a visszamaradt rész nem feltétlenül látja el feladatát és ilyenkor pajzsmirigyhormon pótlás szükséges.
Teljes eltávolítás:
Rosszindulatú pajzsmirigy megnagyobbodásnál az egész pajzsmirigyet eltávolítjuk, a mögötte elhelyezkedő és a légcső falán a gége irányába futó, a hangszalagokat beidegző ideget (nervus recurrens) pedig minden esetben preparáljuk, hogy sérülése elkerülhető legyen. A teljes pajzsmirigy eltávolitást a nyak és az elülső gátorüreg nyirokcsomóinak eltávolításával együtt végezzük.
A mediastinumban (elülső gátorüregben) elhelyezkedő nagy struma esetén szükség lehet a szegycsont átvágására. Abban az esetben, ha a struma nyomása által a légcső porcgyűrűje meglágyul, szükség lehet a légcsövet speciális öltésekkel, vagy gyűrűvel stabilizálni. A műtét időtartama a műtét típusától függően harminc perc és három óra között változhat. A műtét végén a sebüregbe egy vagy két szívócsövet (drént) helyezünk, melyet 1-2 napig bennhagyunk, hogy a keletkező sebváladékot elvezesse. A sebet kapcsokkal, vagy varratokkal zárjuk. A drént és a kapcsokat a műtét másnapján eltávolítjuk. Bizonyos esetekben a rosszindulatú pajzsmirigy betegséget csak az eltávolított szövet végleges szövettani vizsgálata fedezi fel. Ezen esetekben szükség lehet egy második műtétre, hogy a műtétet a szakma szabályainak megfelelően kiterjesszük (pl. teljes pajzsmirigy eltávolítás, nyirokcsomók eltávolítása). Struma kiújulásról beszélünk, ha már egyszer operált pajzsmirigyben évek vagy évtizedek múlva újra struma képződik. Egy ilyen kiújult struma esetében a műtét már nehezebb, mivel a nyakon a korábbi műtét helyén hegek maradnak vissza. A szövődmények kialakulásának kockázata ismételt műtét esetén (a hangszalagot beidegző ideg a nervus recurrens sérülése) nemzetközi irodalmi adatok szerint egy nagyságrenddel nagyobb (hangszalagbénulás 0,5-2 % első műtét után , 5-20 % ismételt műtétnél). Ritkán jóindulatú göbök is teljes pajzsmirigy eltávolítást tehetnek szükségessé, amennyiben a göbök a lebenyeket teljesen kitöltik.
Szövődmények
Pajzsmirigy műtét után átmeneti nyaki fájdalom és nyelési nehézség léphet fel. Nyálkahártya duzzanat rekedtséghez, beszéd- és légzési zavarhoz vezethet.
A szomszédos szervek károsodását vagy sérülését (pl. a légcsősérülés légzési nehezítettséggel, arcduzzanattal, vagy féloldali bénulással, a sympaticus idegek sérülése szemhéj-bénulással) a legnagyobb gondosság ellenére sem lehet teljesen kizárni, különösen kiújult struma esetén. Mivel a pajzsmirigy gazdag vérellátású, erősebb utóvérzés jelentkezhet. Ez összenyomhatja a légcsövet akut légzési képtelenséget okozva. A műtéti sebet ilyenkor sürgősen ki kell nyitni, és a vérzést csillapítani.
A struma a légcső mentén futó hangszálakat beidegző ideget (nervus recurrens) már a műtét előtt is károsíthatja, de a legnagyobb gondosság mellett is előfordul, hogy műtét közben megsérül, vagy átvágásra kerül. Ennek hangszalagbénulás (recurrens paresis) a következménye. Egyoldali hangszalagbénulás (az első operáció után 2 %-ban, rosszindulatú pajzsmirigy betegségekben és Basedow-kórban 4-5 %-ban fordul elő ) néha nem kerül észrevételre, többnyire azonban rekedtséget, vagy iváskor félrenyelést ritkán légzési nehezítettséget okoz. Nyomás vagy vongálás is okozhat idegbénulást, ami az esetek kb. 90 %-ában átmenetinek bizonyul, és néhány hét vagy hónap, ritkán egy év múlva, visszatér a működése. Kétoldali hangszalagbénulás ritka (kevesebb, mint 0,5 %) . Ez légzési képtelenséget okoz. Ennek kezelése műtéttel történik, amikor is a hangszalagokat a gége falához rögzítik, hogy a légutakat kiszélesítsék. Sürgős esetekben légcsőmetszést kell végezni. A pajzsmirigy teljes eltávolítása során a vele szoros kapcsolatban lévő mellékpajzsmirigyek vérellátása károsodhat, ami következményes kálcium-hiányhoz és fokozott görcskészséghez vezet. Amennyiben ilyen esetben a vérminták ellenőrzése során a kálcium-hiány tartósan fennáll, gyógyszeres kezelés szükséges. Tartós kezelésre csak kivételes esetekben kerül sor. Műtét után a seb megduzzadhat, egyes esetekben feszülő érzéssel és a seb megkeményedésével. Ezek a műtét következményei, 4-6 hét múlva elmúlnak és nem okoznak gondot. A nyak kivételesen jó vérellátása és a nyak bőrének lazasága miatt a pajzsmirigyműtétek utáni hegek az esetek nagy többségében nagyon jó kozmetikai eredményt mutatnak. Egyes betegek bőre a sérülésekre, metszésekre fokozott hegképződéssel reagál (keloid), melyek fájdalommal járhatnak, és esztétikailag is zavaróak lehetnek. Ezek a hegpanaszok konzervatív, gyógyszeres kezelésre enyhülnek, de ritkán korrekciós, plasztikai műtétet igényelnek. Ha a mellkasfal is megnyitásra került (sternotomia), ezáltal a seb is nagyobb, sebfertőzés is gyakrabban léphet fel. A mellkasfal csontjainak esetleges fertőzése néha csak több hónapos kezelés után gyógyul.
Dr. Szalmay - fül-orr-gégész szakorvos - Nyaki műtétek - - 14_struma01.jpg
Dr. Szalmay - fül-orr-gégész szakorvos - Nyaki műtétek - - 14_struma01.jpg
   
Dr. Szalmay - fül-orr-gégész szakorvos - Nyaki műtétek - - 14_struma01.jpg
Dr. Szalmay - fül-orr-gégész szakorvos - Nyaki műtétek - - 14_struma01.jpg
   
Szolgáltatások a rendelőben