Dr. Szalmay - fül-orr-gégész szakorvos - logo
Bemutatkozó Horkolásgátlás Magamról Árak Rendelők Hasznos
 • Tájékoztatjuk Kedves Betegeinket, hogy 2024. május 21-én, kedden (Pünkösdhétfő miatt elmaradt rendelés helyett) a szokott időben fül-orr-gégészeti rendelést tartunk. Bejelentkezés a 20/381-8533 telefonszámon lehetséges.
 • Tájékoztatjuk Kedves Betegeinket, hogy 2024. május 21-én, kedden (Pünkösdhétfő miatt elmaradt rendelés helyett) a szokott időben fül-orr-gégészeti rendelést tartunk. Bejelentkezés a 20/381-8533 telefonszámon lehetséges.
 • Radiofrekvenciás horkolásgátlás
  - fájdalmatlan
  - vérzésmentes
  - nincs maradandó heg
  - ambulánsan akár 20 perc
  - még aznap munkába állhat
  Részletek a "Horkolás" menüpont alatt.
 • Radiofrekvenciás mandulaműtét
  - fájdalmatlan
  - vérzésmentes
  - nincs maradandó heg
  - ambulánsan akár 20 perc
  - még aznap munkába állhat
  Részletek a "Műtétek a garatban" menüpont alatt.
Dr. Szalmay - fül-orr-gégész szakorvos - bal panel Névjegy Dr. Szalmay - fül-orr-gégész szakorvos - jobb panel
Dr. Szalmay Gábor Ph.D.
Fül-orr-gégész szakorvos
Igazságügyi orvosszakértő
e-mail: szalmay@szalmay.hu
telefon: +36 (20) 381 - 8533
"Okostelefonjával", a kódot QR-olvasóval fényképezve a névjegykártya automatikusan mentődik. Dr. Szalmay - fül-orr-gégész szakorvos - QR kód
Dr. Szalmay - fül-orr-gégész szakorvos - vonal
További elérhetőségek
Dr. Szalmay - fül-orr-gégész szakorvos - Cofidis partner

Allergia

« vissza
Dr. Szalmay - fül-orr-gégész szakorvos- Allergia
Dr. Szalmay - fül-orr-gégész szakorvos - Allergia
Két fő csoport:

Szezonális allergiás rhinitis (szénanátha): specifikus allergiás azonnali reactio, mely a nyálkahártyán a megfelelő évszakban lép fel. Kísérő tünete az orr elzáródása (nyálkahártya-duzzanat), az orrban fellépő viszketés és váladékozás (tiszta, vizes orrfolyás), kötőhártya gyulladás, szaglászavarok, tüsszögés, ízérzési zavarok,
gombócérzés, gyerekekben folyadék a középfülben, felnőttekben gyomor- és bélzavarok, bőrkiütések. 10-30 éves kor között jelentkezik. Allergiás szülők gyermekei gyakrabban betegszenek meg (kétszeri gyakoriság). Az orrfolyás következtében másodlagos gyulladás jelentkezhet az orr alatti bőrterületen és a felső ajakon. Az orrelzáródás legsúlyosabb időpontja az este és kora reggel. Az első évben a tünetek hevesebbek, később mérséklődnek.

Perenniális (egész évben tartó) allergiás rhinitis: kombinálódhat a szezonálissal, így szezonban fokozódnak a tünetek. Vannak foglalkozási allergének (pékek, fodrászok). Perenniális rhinitist okozhatnak baktériumok és paraziták is. Tünetei hasonlóak a szezonális rhinitishez, azonban ez gyakran vezet nem gennyes középfülgyulladáshoz, orrvérzéshez, köhögési rohamokhoz. Az első tünetek 10-30 éves korban lépnek fel a leggyakrabban.

Diagnosis (allergiás kivizsgálás):
Prick-teszt: bőrpróba; az alkar bőrét enyhén megkarcolva, gyakran előforduló allergének koncentrált oldatát cseppentjük a területre, majd 20 perc múlva értékeljük a hatást a bőrön jelentkező allergiás reakció figyelembe vételével.
Serum-IgE: allergének vizsgálata vérből

Prognosis:
a beteg korával a tünetek csökkennek, de a folyamat asztmába mehet át. Az orrban és az orrmelléküregekben polipok jelentkezhetnek.

Therapia:
- Allergének kikapcsolása
- Antihisztaminok
- Localis szteroidok (főként orrsprayk)
- Decongestans (nyálkahártya lohasztó) orrcseppek